Valborg i bivvyn

Så är valborg här och jag smög iväg på mitt långhelgsfiske en dag tidigare och har precis avslutat det första dygnets fiske. I går var det varmt och härligt vårväder när jag packade upp prylarna, prognosen hade lovat kallare väder vilket det blev.

Fisken var i stöten i går med rullningar och fisk synlig här och där. Kvällen började med en bonusfisk, en Alm på 5,4 kilo och den bjöd på en jäklar fight. Grymt roligt faktiskt. Natten förflöt lugnt efter det med några liners. Vid 4:30 tog mitt ena larm ton och det jag mötte när jag lyfte spöt var ett massivt och tungt motstånd, inga snabba rusningar men det var inte jag som bestämde fullt ut. Efter flera minuters lirkande under spötoppen kunde jag till slut sluta håven kring en av sjöns största individer. Vågen visade underbara 19,125 kilo och jag skickade lyckligt några sms innan jag intog sovsäcken igen. Jag han knappt få upp värmen innan samma spö vek sig djupt i sidled och larmet signalerade. Detta var en mindre fisk, en av sjöns avkommor på 3 kg+.

20140504_1
Det var minst sagt tungt att lyfta upp fisken!

 

20140504_2 - Kopia
Så ja, 19,125 kilo kärlek!

 

20140504_3
Lyckan att få hålla upp en target fish för kameran. Splitfin – check!

Efter detta blev det lugnt och jag inväntade fotohjälp, vid 6:40 kunde den ståtliga fisken åter simma ut i sjön och jag fick några timmar i sovsäcken. Skönt! Dagen har gått fort med besök, pizza och läsning. Nu ligger mina tre tackel placerade inför natten med nya beten och jag har halverat mängden boilies i och mes kylan. En kopp varmt och lite span över sjön och sedan blir det en tidig kväll i säng för mig.

20140504_5
Jag har bytt ut ägg och bacon mot tonfiskmackor och kokta ägg, nyttigt, enkelt och gott!

Vinden har bytt riktning nu på morgonen och är nu nordlig, temperaturen har sjunkit något och det känns bistert. Min övergång till grundmäsk med majs, pellets, tonfisk och krossade boilies verkar funkat bra med väderomslaget. Redan vid kvart över tre kom maj månads första fisk, en liten sådan men en karp är en karp. Den vägde 6,275 kilo och skulle visa sig bli morgonens största fisk. Den andra fisken kom vid sjutiden och vågen stannade på 5,850 kilo. Vid frukost kom morgonens sista fisk, en eftersläntrare vid halv elva på 5,100 kilo.

Det finns säkert någon som tycker det är muppigt att väga alla spigg men jag gick med i SKK och så tänkte jag anmäla alla karpar jag får över 5 kilo dit. Nu inväntar jag kvällen och natten. Ny rapport i morgon.

Dagen i går fördrevs i en vass på jakt efter en karp från ytan. Vädret, gässen och karparna i synnerhet tyckte att jag skulle bli utan en ytfisk och så blev det.

20140504_4
Några små bollar grundmäsk och en handfull boilies räcker långt. Snålmäskning och alla spottarna fick sig en dos som denna…

Jag la ut mina spön för natten ganska tidigt och nu var mina The Cell boilies slut, bara en handfull kvar så det kunde jag inte basera ett fiske på. Jag plockade fram en påse med Fruity Trifle från Quest Baits och tänkte att det funkar nog det med. Eftersom natten skulle bli än kallare än innan så drog jag ner ännu mer på mängden boilies, minskade lite på grundmäsket och tog helt bort pellets från kvällsmenyn. Två snowmans och en pop-up placerades på sina spottar och kvällen förflöt lugnt. Med mörkret kom kylan och jag var ganska snabb ner i min varma sovsäck.

Efter midnatt vaknar jag av ett pip, ytterligare ett pip och ett till. Jag kör mina Delkims ganska känsligt men var glad att jag lyft spöt när det stod i en djup båge och det stånkade tungt i andra änden. Efter en ganska bra och isande fight kunde jag lyfta upp min belöning på mattan. En vacker och felfri spegelkarp av ganska bra storlek. Förutom min krok så syntes inga spår av andra krokmärken i munnen och jag har inte sett denna fisken innan. Vågen stannade på 12,450 kilo och jag var mer än nöjd när fisken säckats och jag fått krypa ner igen i min säck.

20140504_6
En fantastisk avslutning på ett perfekt valborgsfirande i bivvyn! 12,450 kilo…

Resten av natten förflöt lugnt, morgonen med och jag har packat ner allt förutom spöna som fiskar fortfarande i hoppet om en fisk under dagen. Så här i efterhand kan jag summera fyra bra fiskedygn som var roliga och produktiva. Min bonusfisk först och sedan sju karpar med en av mina targets i topp, splitfin på fina 19,125 kilo. Helt fantastiskt! Jag ska snart veva in och åka hem men det känns skönt att vara tillbaks om vara några dagar. Nu börjar jakten på Droppen!

Bilder kommer under morgondagen!