Helhelg i Linneasjön

Jag hade ju förberett mitt och Johans fiske ganska väl med en bra mäskning innan fisket. Det var beten från Dynamite Baits som användes och valet föll på att blanda två olika sorter, The Source och Peach & Mango With Maple Cream i 15mm storlek. Det kändes riktigt lovande med det milda vädret som även bjöd på en lagom fin vind och en del regn under veckan som gick fram till fisket.När jag anlände till sjön så var det riktigt gråmulet och regnet kom och gick. Tempen på land låg runt 5 grader och vattnets temp talade sitt tydliga språk, 2 grader. Det skulle bli en tuff helg!

_dsc0002

Jag var på plats i god tid för att i lugn och ro kunna installera mig på platsen. Bivvyn sattes upp och allt annat fixades och pysslades med under dagen. Tillslut var allt klart och efter en del lodning så låg alla fyra tackel på sina platser med en minimal mäskning runt krokbetena. Ska de äta under fisket ska de smaka krok. För att framhäva mina krokbeten så mycket som möjligt så använde jag en härlig stick-mix med massor av vätska som pulver, micropellets och de krossade boiliebitarna fick suga åt sig av i ett par dagar.

Johan hade inte möjlighet att komma iväg tidigt som jag så jag han med att vila en stund innan han dök upp vid sjön. Tilsammans bar vi ut hans prylar till fiskeplatsen och började sätta upp hans boende för helgen. Mitt i den uppgiften så kommer det några försiktiga pip från mitt delkim och när jag är på väg mot spöna så börjar det blurra om larmet när fisken sakta tar lite lina från spolen. Det var en tyngre fisk som jag kände när spöt lyftes och drillningen inleddes. Med varsam hand började jag att lyfta upp fisken över branten jag fiskade i, med små krokar kan man aldrig vara för varsam om man använder flätlina. Väl uppe på lite grundare vatten så blev det lite simmande kors och tvärs, det knarrade om min löst ställda broms på rullen när fisken ville tillbaks till djupet. Tills slut kunde jag sluta håven kring fisken samtidigt som jag sa till Johan att denna fisken var inte så värst liten. När jag lyfte upp håven så kändes det riktigt bra och väl på mattan så kunde vi konstatera att det var samma fisk som Johan själv fångat i september, nämligen Jaffa. Hon hade lagt på sig rejält med vikt inför vintern och det kändes som ett bra kvitto på att sjöns karpar uppskattat mina beten under de två månaderna jag fortsatt att peta i dem efter Johans fiske. Vikten fastställdes till 10,525 kilo, fisken hade lagt på sig 925 gram och var påtagligt boiliestinn.

_dsc0018

_dsc0033

En ny tafs plockades upp ur dippflaskan och en ny pva bag med stick-mix monterades och jag kunde med hjälp av en lampa placera betet helt rätt och fylla på med några fler Peach & Mango boilies. Vi fortsatte med jobbet att få upp Johans prylar och en timma senare så kunde vi sätta oss ner med vars en kopp rykande het cappuccino och snacka karpfiske några timmar. Vi kunde efter några sms konstatera att 10,525 kg var en ny toppvikt för spegelkarp i sjön och då gick det upp för mig att ett av mina mål för året var uppnått. I våras var planen för fisket på hemmaplan att lyckas landa en av sjöns gräskarpar över 12 kilo, vilket jag lyckades med under försommaren, målet var också att lyckas få en spegelkarp över 10 kilo i sjön. Nu hade jag uppfyllt mitt mål.

Klockan gick ganska fort och snart var det dags att inta sängläge och njuta av sovsäckens sköna värme och bivvyns skydd från det tilltagande regnet. Sagt och gjort, med två värmeljus i en stormköksgryta så kröp jag ner i sängen och njöt av att kroppen blev uppvärmd. Ett efter ett åkte plaggen av tills jag låg i långkallingar och t-shirt. För Johan som inte hade någon vettig sovsäck var det inte lika kul. Men han härdade ut med lite varm soppa mitt i natten.

Jag vaknade några gånger under natten och tänkte för mig själv att det skulle vara riktigt kallt att springa ut på ett napp nu. Tankarna gick vidare och jag kunde konstatera att jag var riktigt nöjd med fisket även om jag inte fick mer fisk. Jag har under flera års tid haft målet att fånga karp årets alla månader och nu har jag bara februari kvar. Det verkar tyvärr aldrig vara isfritt då. Ett annat mål har varit att lyckas fånga karp över 10 kilo alla årets månader och nu när det kom en i november så har jag bara december, januari, februari och mars kvar. Det borde gå med lite fler milda vintrar tycker jag. Speciellt nu när fisken på hemmaplan dessutom toppar över 10 kilo.

Brbrbrbrbrbrbrbrbrbrbrbrbrbrrr! Jag vaknade av ett argt Delkimlarm som signalerade att en fisk plockat upp mitt bete och rev av lina från spolen. På med glasögon, öppna första dörren i bivvyn, på med skor och öppna andra dörren och fram till spöt. Direkt när jag fällde baitrunnern så började slirbromsen att knarra och fisken satte av utåt sjön i sidled. Jag höll spöt högt och la handen på spolen så att fisken tog sig upp för branten på egen maskin. Det stod genast klart att det skulle bli åka av så de andra spöna lyftes av från larmen så att spötoppen låg på bottnen och linorna var sänkta. Samtidigt som jag fick in fisken mot mig så bestämde den sig för att sticka åt höger i en rasande fart. Dumt misstag! Den simmade över de sjunkna linorna och var på väg rakt mot kanalen mellan ön och land, det var vad fisken trodde i alla fall men det var här jag satt och väntade med håven redo, efter några minuters lirkande under spötoppen kunde jag håva en fjällis i god kondition. Lagom slimmad och lagom lång så fastställdes vikten till 7,750 kilo och några snabba foton togs i det dunkla gryningsljuset innan fisken fick återgå till att leta Peach & Mangoboilies ute i sjön.

_dsc0067

_dsc0071

Det är konstigt att man alltid blir så varm av att fånga en fisk tycker jag, det är alltid en härlig känsla att lyckas och just under dessa förhållandena är det extra kul. Våra spön kastades om med nya fräscha beten och pva bagar med stick-mix för att kanske kunna lura någon fisk under dagens ljusa timmar. Vi satt och snackade en stund och jag betonade återigen för Johan hur viktigt det är med förarbete, platsval och betesplacering vid karpfiske. Dessutom så är det under dessa förhållandena som de små detaljerna gör stor skillnad i fisket. Är man noggrann och kanske lite för petig och alltid frågar sig själv varför och hur så kan det bli ganska bra i bland. Efter ett tag var det dags för en tupplur i den varma sovsäcken med löftet om att jag skulle bjuda på frukost/lunch.

_dsc0113

Vid 10 tiden så hoppade jag i mitt nya och varma Trakkerställ och plockade fram köket för att laga ägg, bacon och prinskorv. En helt kunglig frukost när man sitter ute och fiskar denna tiden på året.

_dsc0116

Frukosten smakade riktigt gott i det kalla vädret kan jag lova. Den toppades upp med lite Cola till och en kopp varm cappuccino efter. Kungligt! Dagen förflöt utan någon vidare aktivitet på fisket, det verkade som att allt hade tvärnitat vilket ofta är fallet denna tiden på året. Vi han med att gå igenom lite kring tafsar och fota bilder till en artikel om de pva sticks som jag använder under mitt kallvattensfiske. Johan tänkte prova att mäska lite mer på ett av sina spön för att se om detta skulle kunna göra skillnad. Visst skadar det aldrig att prova på ett av sina spön även om min åsikt är att det är svårt att kortsiktigt mäska igång fisken i kallt vatten. Men, ingen minns en fegis så Johan la ut lite mer beten på sitt mest avsides spö och vi hoppades att detta skulle göra susen.

_dsc0105

_dsc0104

Johan var riktigt nöjd med sitt nya kaströr och mäskningen gick smidigt. Jag var bara tvungen att ta ett kort på hans skoval för fiske i kallt väder. Helt störtskönt tycker jag! Kanske kommer Fox snart med nya bivvy boots i Johanstyle. Nämligen träskor 🙂

De korta dagarna så här års går aldelses för fort och det var snart dags att lägga om inför den kommande natten och de sista 18 timmarnas fiske. Vi körde vidare på den inslagna taktiken med Peach & Mango boilies toppade med diverse olika godsaker. PLastmajs, små pop-ups och Solars everlasting hookbaits i night glow.

_dsc0074

På bilden ovan syns lite av mina godsaker jag fiskade med under helgen. Johan hade ett betydligt bredare sortiment av pop-ups med sig och han testade en hel del olika saker. Jag häll mig till favoriter som Mainline High Visual Plum som syns på bilden, High Visual Pineapple och de förföriskt vita High- Visual Milkey Toffey.

Kvällen förflöt ännu lugnare än dagen och de två mest spännande händelserna var när Johan kom med käk från Mc Donalds och när Hjalmar kom ner och bjöd på finöl under kvällen. Jag var redan nöjd med fisket men hoppades innerligen att Johan skulle få upp en fisk också. Någon gång mitt i natten så kom var det en fisk som plockade upp ett av hans beten och larmet tog ton. Tyvärr så gick något snett och när han kom ut till spöt så var det total silence i larmet. Surt!

Under morgontimmarna hade jag ett par plock från braxen, men det närmsta jag kom att stifta närmre bekantskap med en av dem var att den släppte på vägen upp för branten. Kanske var det så att inga karpar var kvar på platsen eftersom braxarna hade kommit in och börjat äta? Vad vet jag. Någon mer karp ville inte förgylla vår fiskehelg så vid 12 tiden begav vi oss upp till Risse för att kolla läget och se hur det hade gått under helgen för Luis som kört tre dagspass där uppe. Om hans fiske kan ni läsa mer på hans blogg: carpstalker.blogspot.se där han utlovade en sammanfattning av helgens fiske nu under måndagen.