Fiske i undersköna Egla syndikatet

Jag och Richard Tamanko hade pratat ganska länge om att lägga ett gemensamt fiskepass där vi kunde chilla, förhoppningsvis fånga någon karp och sänka en öl eller två och dela våra erfarenheter lite. Efter mycket pusslande och en hel del klurande så hittade vi både ett datum som passade båda och lyckades välja ett fiskevatten som verkade spännande att prova på. Rickard har hand om Egla syndikatet som är en ganska liten damm som håller ett bestånd av vackra fiskar och att fånga en av dem i en underskön miljö kändes både lockande och privilegierat då jag inte är medlem i syndikatet.

På väg med en fullpackad bil mot Halland så kollade jag vid ett stop på vägen väderprognosen och inte helt ovanligt så skulle det bjudas på en hel del regn. Ganska typiskt kan man tycka men jag minns knappt när jag la ett pass utan regn. Efter att ha lyckats med konststycket att passera genom Småland, Blekinge och Skåne så kom jag då äntligen till utkanterna av Halland och genom skog och odlingslandskap styrde jag närmre sjön på vägar som blev allt mindre och mindre, Just när jag inte trodde att vägen kunde bli mindre så var jag framme och svängde in på en ännu mindre väg. Mysigt!

 

Väl framme vid den vackra dammen mötte Richard glatt upp och han var redan igång på sitt swim, min plats låg på andra sidan en udde och jag skulle fiska i den lite bredare delen av den annars smala och långa dammen. Supermysig med överhängande träd, buskar och gokänslan infann sig ganska lätt detta passet. Efter det vanliga stöket, kånkandet och förarbetet som karpfiske innebär så var jag också igång, dock ganska sent och efter ett par öl, en god middag från vandrarhemmet som huserar dammen på sina ägor så hade mörkret gjort sitt intrång och när vi satt mellan fiskeplatserna och diskuterade allt från beten till sjöar och minnen så höjdes spänningen och mystiken kring denna lilla pärlan växte.

Med morgonen kom också en fantastisk frukost från vandrarhemmet, en låda med ägg, bacon, korv, rostat bröd och tillbehör satt fint i det ruggiga vädret. Det kändes inte som juni och regnet kom och gick under dagen. Richard hade ett möte på vandrarhemmet med syndikatsmedlemmarna och jag sov en stund och beundrade utsikten från bivvyn över mitt swim och smidde lite planer inför den sista nattens fiske. Ingen av oss hade lyckats fånga något. Lasse som satt i den andra änden av dammen hade inte heller fått något så det var dags att hitta på något.

En närmre vy över min fiskeplats och jag tänkte gå igenom hur jag fiskade. Den första natten hade jag fiskat ett spö under de uthängande grenarna, där fanns en naturlig kant mellan lövbelagd botten och sjöns lite smått mjuka botten i samband med att branten från strandkanten slutar, detta spöt fisck vara kvar även den andra natten. Mitt mittenspö hade fiskats utanför trädraden som hänger ut över vattnet längs dammens långsida som ni kan se mot dammens hörn. Detta spöt flyttades in under trädgrenarna och mäskades med krossade boilies och en sloppy på Insect Bag mix, pellets, och några olika liquids. Även hela och halva boilies samt lite pellets tippades i med baiting spoon på ett håvskaft så att allt applicerades exakt. När jag kastat över mitt tackel så höll Richard ut håvskaftet med sänket liggandes i baiting spoonen på rätt plats och jag kunde bara lyfta av det med spöt från mitt swim. Detta är ett mycket effektivt sätt att placera beten på motsatt kant. Tack för hjälpen Richard! Mitt högerspö fiskades under den första natten önder björkgrenarna till höger i bild som hänger ut över vattnet. Här var kanten brant och bara en spölängd ut var det bra djup. Här fiskade jag detta spöt även andra natten.

 

Under de tidiga morgontimmarna den kommande dagen så lyckades jag med att fånga två fiskar, båda fjällkarpar mellan 5 – 6 kilo, utöver dessa så bogserade jag upp ett mindre träd som en av fiskarna snaggade i under drillningen. Vackra och fina fiskar båda två, hade man fått välja hade jag hellre tagit en av de storfjällade spegelkarpar som simmar i dammen men jag var glad som en speleman för de fina fjällisarna.

Vilket spö kom då fiskarna på? Jo, det som placerades om under trädraden på andra sidan sjön. Så klart! Jag har fiskat karp ganska länge och är sällan räd för att variera eller prova något annat än det jag bestämt från början och detta har gett mig en hel del fisk vill jag tro. Våga ändra och testa, det tar en långt när ”planen” inte funkar.

Jag vill passa på att tacka Richard för en trevlig helg i vacker miljö, god mat och trevligt sällskap. inte minst fina fiskar med.

Är ni intresserade av att läsa mer om Egla, Richards fiske och projekt så kollar ni bara in på hans blogg: http://greatlakemysteries.blogspot.se