Tvådagars i Rismålagöl

När almanackan bjuder på en röd dag mitt i veckan och en ledig klämdag så tackar man och tar emot, detta innebar att helgen blev ganska lång. Jag har valt att göra två inlägg från helgen då den minst sagt var fullspäckad och händelserik. I detta inlägget ska vi gå igenom två dygn som spenderades tillsammans med Robin Eriksson i Rismålagöl som är beläget i Nybro. Detta är ett vatten jag fiskat ganska lite under åren, en sjö som förr ofta bjöd på riktiga bonanzor vilket har ändrats med åren. Rismåla har också omskrivits en hel del på Luis Rasmussens blogg så många är nog bekanta med vattnet.

Efter lite förmäskning under den korta veckan så ringde det äntligen ut för helg på jobbet och jag kunde bege mig hem för en snabbdusch i väntan på min fiskekumpan. När Robin väl var på plats så begav vi oss raskt till sjön och jag visade de två platser som mäskats. Robin satte sig på en ganska ”risig” plats där man fiskar två gluggar men det var duktigt mycket fisk inne och snurrade på grundområdet mitt i viken som han skulle fiska. Jag satte mig på udden utanför Robins vik och snart var vi igång med fisket.

Precis som vi lagt på köttet på grillen så indikerade Robins Delkim att en fisk plockat upp hans BNB popup och en stund senare kunde den första karpen detta passet fotograferas snabbt. Vi återvände till vår grillning och avnjöt en god middag när mörkret solen gick ner och mörkret omslöt gölen. Just som det kändes som att det var dags att krypa ner i sovsäcken och få lite härlig sömn rasslade det iväg argt på mitt ena spö. Karpen som satt i andra änden bjöd på en av de mer märkliga fighter jag upplevt och växlade riktningar i sprinterfart och lyckades trassla ihop varenda lina för mig. Väl i håven krokades fisken av snabbt och återutsattes, ett nytt bete placerades i fiskeplatsen och sovsäckarna intogs.

Min dag inleddes så som den föregående slutat, med en arg liten karp som ville mycket i andra änden på linan. Robin kom över för att fota och vi unnade oss en baconfrukost som skulle fått även det största matvraket att falla i matkoma. Förmiddagen förflöt i ett rasande tempo och alla foton jag tänkt ta, de uteblev. Vi hade helt enkelt för trevligt för att jag skulle tänka på detta.

Robin inledde kvällen med en av sjöns större individer, en spegelkarp som går under namnet ”Bulan” vilket är ett tydligt kännetecken. Fångstmannen firade med en cigg och dagens femtioelfte Redbull.

Vågen stannade en bit över 9 kilo och nu kändes det bra. Det är inte lätt att sålla ut och fånga en av gölens bättre fiskar bland alla mindre karpar men ett specimen är en fisk som är stor i det vattnet man fiskar och vi hade lyckats fånga en av fiskarna vi kom för.

Notera bulan på fisken mellan Robins hand och stjärtfenan, det är den som givit fisken dess namn…

Bulan får återgå till gölens mörka vatten och vi firar med kebab som min far snällt levererar till fiskeplatsen. Nu känns det på topp och spänningen och förväntningarna stiger för de sista timmarna denna dagen erbjuder.

Solen sänker sig bakom björkarna och mörkret gör sitt intrång, det är tyst i larmen och den sjunkande temperaturen skvallrar om att natten kan bli kall när vi drar oss tillbaks för lite sömn.

Jag har en hektisk morgon och från 3:30 fram till 7 tiden är det kaos hos mig med fem landade karpar på två av mina spön. Orange BNB popup och BNB snowman levererar stabilt. När jag skickar ett mess till Robin på morgonen får jag inget svar, men jag väntar en stund och går sedan och väcker honom. Hans grunda plats har varit helt tyst under natten och han tror att jag skojar med honom när jag berättar om mitt fiske. Efter en stund kommer han motvilligt men nyfiket för att kolla om jag verkligen har en fisk slingen och det hade jag som synes på bilden ovan.

Under tiden vi snabbpackar alla prylar och lastar kärrorna torkar håv, sling och matta i morgonsolen. Vi har bråttom hem till mig för en dusch, om bara några timmar ska vi infinna oss på Team Northern Baits Swedens vårträff där jag står som värd. Mer om andra delen av långhelgen kommer på bloggen i morgon.