Lite tankar…

Jag har under några år funderat på att börja fiska mer på hemmaplanen. Dessvärre så ser trenden ut att det aldrig kommer bli av. Inte i någon större omfattning i alla fall! Att packa bilen, göra resan och få uppleva nya fiskevatten är nog lite av ett gift för mig. Något som jag behöver. Men…

Under detta året har jag fiskat mer häromkring än vad jag gjort sedan 2003 och jag har upptäckt några saker som har fått mig lite intresserad av att spinna vidare här hemma. Vattnen har förändrat sig ganska mycket, mer än jag trodde faktiskt. Detta ger kryddan att återupptäcka vattnen, platserna och att se med nya ögon på saker. Det är bra!

En annan sak som slagit mig, även om det är självklart, är att fiskarna har växt en del. Som sagt, det är självklart. Det roligaste är att vissa fiskar har lyckats sticka iväg en hel del och detta innebär att det nu faktiskt finns åtminstone någon fisk att jaga i de flesta av sjöarna. Detta ganska självklara faktum har slagit mig och detta ledde tankarna vidare lite. Den mängd med boilies, pellets, partiklar och mäsk som jag åker och gödslar ut runt om i landet, varför petar jag inte i de betena i sjöarna här hemma. Med tanke på hur lite det faktiskt mäskas i den regionen jag bor i så borde den mängd beten jag använder på ett år göra en hel del nytta. Fisken borde växa ytterligare lite mer varje år, de borde bli mer vänligt sinnade till att äta boilies. Då menar jag inte att de ”boiliehoror” som simmar runt och alltid syns på fångstbilderna skulle bli mer vänligt sinnade till att äta boilies. Snarare de fiskarna som titt som tätt iaktas men sällan eller aldrig fångas. De borde bli mer boilievana.

Resekostnaden och restiden som jag lägger på ett år är också en parameter som jag funderat på i år. Under ett ”normalt fiskeår så har jag ca 1500 mil i resor, vilket blir en ganska ansenlig summa med pengar som jag skulle kunna minska en del. Skulle jag bara lägga mina kortare pass hemma och de längre sittningarna på bortaplan så skulle nog antalet körda mil om året halveras. Kostnaden att köra 1500 mil är med min bil ca 16500kr lite snabbt räknat. Då tillkommer allt annat som slitage, service och andra självklara utgifter. Hälften av 16500kr skulle jag inte ha några problem att plöja ner i mitt fiske på annat sätt än att köra upp pengarna. Så var det detta med restiden. Ofta tar det mig 2 timmar eller mer att köra till fisket, därefter ska man hem också. Alltså sitter jag nu minst 4 timmar i bilen för ett fiskepass som i bland bara varar en natt. I bland åker jag även och mäskar efter jobbet, då blir det 4 timmar i bilen och några vid sjön med. Alltså går hela dagen åt till detta. Detta är tid som jag skulle kunna använda till att faktiskt fiska i stället.

Detta kanske var en ganska skruvad läsning, men i bland behöver jag sätta mina tankar svart på vitt och kunna läsa och begrunda lite. Jag tycker att det ger lite självdistans och möjlighet att granska sig själv lite mer. Helt klart är att jag SKA fiska mer hemma och mina ”bortapass” får bli lite längre satsningar. Jag har sagt detta innan utan att det blivit så, men jag hoppas kunna förmå mig att testa detta under ett år.