Korda Mixa

Jag skriver sällan om pryar och utrustning och vad jag tycker om sådana saker, bloggen har haft en röd linje att den ska handla om mitt fiske och mina upplevelser genom åren. Men efter mycket förfrågningar så ska jag försöka bli lite bättre på att skriva om prylar med. I dag tänkte jag lyfta fram en krok som jag fiskat mycket med under 2014 och varit riktigt nöjd med.

Korda Mixa
Korda har ett brett sortiment av krokar och i deras utbud finns en krok som heter Mixa, den är framtagen endast med fiske på ytan och har ett något tunnare gods vilket framför allt gör den lättare med också gör den vassare då basen på krokspetsen blir tunnare. Kroken har en fin form och en lät inåtböjd ögla, en ganska klassisk krok fast anpassad till ytfiske.

20141225-mangotsson-kordamixa

Jag har tagit ganska många karpar på Korda Mixa nu och jag är mycket nöjd med hur den funkar och är ganska förvånad över att den håller så pass bra, även om en fisk inte är krokad helt klockrent, kanske i en benplatta i munnen så har kroken stått pall. Efter test med ett par tänger, helt amatörmässigt förståss så kom jag fram till samma sak, Mixakroken är stark som f..n! Dock så mattas styrkan av lite när kroken blivit satt till det yttersta när det gäller ansträngning och krokspetsen verkar hålla längre än man bör använda kroken. Detta upptäcker man lätt genom att testa kroken genom att böja på den, ingen flex så är kroken okej, flexar den så byt krok. Ganska enkelt.

Att Korda mixa är lättare ger så klart en stor fördel när det kommer till betespresentation. Lite mindre beten med lägre flytkraft kan fiskas och om vi jämför med exempelvis Gardners krokar som jag tycker mycket om så kan en hundmatsbit flyta flera minuter längre. Detta ger en stor fördel då jag upplever att de största och lite skyggare karparna gärna tar de flytande matbitar som är på väg att sjunka eller på väg att lösa upp sig. Det är lite synd att Korda inte tillverkar mixa i storlek 4 men en krok i storlek 6 räcker gott till de största fiskarna, jag har gått ner på storlek 8 med vid vissa tillfällen då jag känt att situationen krävt det och de har funkat fint med.

20140521_3

Mixakrokarna ger ett bra krokfäste och även vid hock and hold fiske sitter de som gjutet och rör sig inte en milimeter. Den största fisken jag fångat med hjälp av Korda Mixa är en vansinnig spegelkarp på nästan en meters längd med den respektingivande vikten av 19,275 kilo. Denna fisken krokades under spötoppen och ville allt annat än att simma under spötoppen, då jag fiskade ganska tight i vegetation så var det allt den fick göra. Efter 10 minuters minst sagt våldsamt stånkande på 2-3 meters lina kunde jag håva fisken och konstatera att min Korda Mixa satt som gjuten i läppen och hade inte rört sig en millimeter. Nackdelen med mixa är väl att det inte finns en storlek 4 i Kordas sortiment, men fördelarna är många och jag kommer fortsätta använda denna kroken till mitt ytfiske.

Korda Mixa finns att köpa på www.popuptackle.com