Färgstarkt stalkingfiske

Under lördagen bjöds ett varmt och härligt väder på den Småländska östkusten och jag passade på att ta mig en runda ut till Mönsterås och Stecedammen som jag gått med i inför 2016. Då jag fortfarande inte får sova ute i rå och fuktig luft så skulle en spaningsrunda i ett för mig nytt vatten kombinerat med lite flytande hundmat och spänning bli en bra aktivitet tänkte jag.

Väl vid dammen så tog jag en runda för att kolla läget och kunde konstatera att det var gott om fisk samlat på två platser jag kunde försöka lura en vårkarp till att äta lite på ytan. Det första stället förstördes totalt av fiskmåsar så efter en stund begav jag mig till det andra stället. Där var fisken kvar och de ville äta. Under en timma spanade jag genom vassen på den ena fisken efter den andra som var uppe och smakade på mina flytande mumsbitar, de hade en ganska bestämd rutt hur de rörde sig och att fånga en hade varit ganska lätt. Dock så var det mestadels mindre fiskar och jag kände att det gjorde dem bättre att få äta i fred. Jag matade på duktigt med hundmat och begav mig till platsen där fiskmåsarna hade invaderat.

Väl på plats var måsarna borta och jag sköt ut mina soakade doggybitar i stället för de lite större från Lidl jag använt tidigare. Dessa små bitar verkade inte locka fiskmåsarna i liten mängd så jag kunde njuta av en fika i solen samtidigt som jag följde maten på ytan med blicken. Jag han knappt äta upp min bulle innan ett par fiskar började cirkulera under ytan, men att äta utav maten verkade inte aktuellt. Jag blaskade på lite utav Northern Baits Amino Enhancer Liquid på några större bitar hundmat och sköt ut dem försiktigt när ett läge bjöds. Bingo! Fem minuter senare började en fisk äta lite försiktigt i en vassansamling och jag var inte sen att ge den några nysoakade mumsbitar till fast denna gången strax bredvid vassen. Den var inte sen att följa efter när den känt liquiden och jag kunde förväntansfullt placera ut ett krokbete perfekt med linan över vassen och rakt ner till betet. Tyvärr skrämdes fisken av detta vilket är ganska vanligt men de brukar alltid komma igen.

Bara fem minuter senare återkom fisken och det var ganska spänt på strandkanten när den började plocka mina godbitar från ytan. Efter lite cirkulerande så la den försiktigt läpparna om krokbetet och så fort den stängde munnen gjorde jag ett mothugg längs vattenytan och en stor kaskad med vatten och bottensediment uppstod när fisken bestämde sig för att bege sig åt andra hållet. Jag kunde hålla emot och vända fisken som simmade mot öppet vatten och efter en del stånkande längs med den djupa strandkanten och några små rusningar kunde jag håva en av dammens färgstarka individer. En lyckad eftermiddag och en härlig start i ett nytt vatten!


Så vacker och härligt upplyst av vårsolen… Tack till Kent som ryckte ut och fotade!